Objavljeno: 01.03.2023.

Letnji plus od 29 milijardi evra

Energetska kriza je realnost, ali solarna energija već pruža rešenje!

Leto 2022. jasno nam je ukazalo na važnost proizvodnje solarne energije u Evropi. Stari kontinent je suočen sa velikom energetskom krizom; cene struje konstantno rastu, suša je smanjila proizvodnju u hidrocentralama, a u Francuskoj su čak 32 nuklearne elektrane privremeno zatvorene. U ovakvim uslovima, značajno olakšanje pružila je solarna energija.

Zahvaljujući solarnim elektranama, zemlje EU, od maja do avgusta, izbegle su uvoz 20 milijardi kubnih metara gasa, uštedevši čak 29 milijardi evra! Od toga, samo su novi kapaciteti, priključeni na elektromrežu od 2021. godine, smanjili troškove za šest milijardi evropskih novčanica.

Solarne elektrane su letos generisale rekordne količine električne energije, izjednačivši udeo u energetskom miksu sa vetrom (12%), približile se uglju (16%) i prestigle hidrocentrale (11%).

Kada je reč o pojedinačnim državama, stanje sa udelom solarnih elektrana najvedrije je u Holandiji (23%), Nemačkoj (19%) i Španiji (17%). Solar je rekordne procente ostvario u 18 od 27 članica Evropske unije.

Statistika za 2021, kaže nam da Evropska unija raspolaže solarnim elektranama snage 162 GW, što je za oko 60 GW više nego 2018. godine. Solarna tranzicija, definitivno, ulazi u razdoblje punog sjaja.

Izvor:

Zahvaljujući solarnoj energiji EU je ovog leta uštedela 29 milijardi evra (klima101.rs)